ראשי חדשות השבוע 557 עמודי ראיות: האם המדענים עדיין אשמים במיליוני מקרי מוות מ-COVID-19?

557 עמודי ראיות: האם המדענים עדיין אשמים במיליוני מקרי מוות מ-COVID-19?

על ידי Security News
0 תגובות 5 דקות לקריאה

חֲקִירָה שנמשך שנתיים, אפשר לקונגרס האמריקאי להגיע למסקנות שמחזירות אותנו שוב לגרסה של מקור המעבדה של COVID-19. הוועדה המיוחדת למגיפה נערכה דִוּוּחַ של 557 עמודים, שבו נכתב: "משקל העדויות שנאספו מצביע יותר ויותר על דליפה במעבדה."

על פי המסמכים, מכון ווהאן לווירולוגיה השתמש בשיטות "רווח תפקוד" במחקר שלו. אלו הן מניפולציות גנטיות שהופכות את הווירוסים למדבקים או עמידים יותר. מדענים יצרו פתוגנים כימריים – ערבבו חומרים גנטיים מווירוסים שונים – והשתמשו בשיבוט גנטי הפוך.

בנוסף, הדוח קובע כי בשלבים מסוימים של המחקר נעשה שימוש בטכניקות שהפרו פרוטוקולי בטיחות בינלאומיים.

דעת הקהל על השערת הדליפה במעבדה השתנתה באופן ניכר במהלך השנים האחרונות. בשנת 2021, גרסה זו נחשבה מפוקפקת, וכמה כלי תקשורת כינו אותה "תיאוריית קונספירציה גזענית". כיום היא זוכה ליותר ויותר תמיכה בקרב מדענים, עורכים של כתבי עת מדעיים ופוליטיקאים, למרות שעדיין לא גרם לדיון נרחב ולהשלכות על סין. גורם נוסף שהגביר את תשומת הלב לתיאוריית המעבדה היה הופעת הוכחות לכך שהמקרים הראשונים של הדבקה בקורונה נרשמו עוד לפני התאריכים שהוכרזו רשמית.

הדו"ח גם הקדיש תשומת לב מיוחדת לאופן שבו גרמה המגיפה לפאניקה המונית. בדרך כלל בזמן משברים, הרשויות מנסות להפחית את הפחד בחברה כדי לשמור על הסדר. אבל במקרה של COVID-19, נראה כי הפאניקה הגיעה מרשויות גבוהות יותר. ניתן להסביר זאת במודעותם לכך שהם עצמם אולי היו מעורבים במימון המחקר שהוביל לדליפת הנגיף. לדוגמה, פרויקטים במכון ווהאן מומנו חלקית באמצעות מענקים בינלאומיים. בנוסף, תגובת הממשלה בשלבים המוקדמים של המגיפה הייתה מאוד לא עקבית, עם סגירת גבולות מתעכבת ואמצעי הגנה שהוכנסו באופן סלקטיבי.

החקירה של משרד המשפטים האמריקאי, כפי שמציינים מחברי הדו"ח, מתקדמת באיטיות רבה. על פי החשד, מבנים אמריקאים יכולים להשתתף גם במימון מחקר שמטרתו לשפר את תפקודם של וירוסים. אם זה יאושר, המוניטין של מוסדות מדעיים וממשלתיים ייפגע קשות.

המבקרים מצביעים על חוסר השקיפות בחלוקת כספי התקציב שמטרתם לחקור נגיפים.

התקשורת גם מילאה תפקיד חשוב בעיצוב דעת הקהל לגבי מקורות ה-COVID-19. לדוגמה, הניו יורק טיימס פעיל מוכפש השערת דליפה במעבדה. מאוחר יותר התברר כי לפרסום יש קשרים פיננסיים עם סין.

במקביל, סין ממשיכה לחסום כל ניסיונות למחקר עצמאי הקשור הנגיף. זה מסבך במיוחד את עבודתם של מדענים, שכן פרויקטים מדעיים בינלאומיים מודרניים תלויים במידה רבה במימון ובשיתוף פעולה עם הממלכה התיכונה.

המגיפה ערערה בדרך כלל את האמון בקהילות מדעיות ומומחים. מְנַתֵחַ נייט סילבר מציין כי במקום ניצחון המדע, העולם עומד בפני תרחיש הגרוע ביותר: הגבלות ממושכות, סגירת בתי ספר ומיליוני מקרי מוות. עם זאת, ייתכן שהנגיף נוצר כתוצאה מטעויות מדעיות שהיו יכולות להימנע. הדו"ח נותן תשומת לב מיוחדת לאופן שבו חוסר תקשורת בין סוכנויות ממשלתיות לקהילה המדעית הפריע לקבלת החלטות בזמן.

למרות נתונים חדשים ותמיכה בהשערת הדליפה במעבדה, עדיין לא התרחשו שינויים אמיתיים. האחריות למגיפה נותרה לא ברורה, וכיצד להימנע ממשברים עתידיים נותרה שאלה פתוחה.

בשנת 2024 התגלו שלוש תגליות יוצאות דופן בתחום מוליכות העל – התופעה שבה זרם חשמלי זורם ללא התנגדות. אחד מהם מפר את הרעיונות הרגילים לגבי הפיזיקה של תופעה זו. אירוע זה מעורר עניין רב מאז מוליכות-על, שנצפתה לראשונה בשנת 1911 על ידי פיזיקאי הולנדי הייקי קמרלינג אונס נותרה אחת התעלומות הקשות ביותר בפיזיקה. השאלה העיקרית היא איך אלקטרונים, שמטבעם דוחים, יכולים להזדווג.

מוליכות-על כבר מצאה יישום ברפואה, למשל, בסורקי MRI, כמו גם במדע, כולל מאיצי חלקיקים. עם זאת, יישומים המוניים כגון רשתות חשמל חלקות או רכבי מגלב דורשים פיתוח של חומרים הפועלים בטמפרטורת החדר ולא בטמפרטורות נמוכות במיוחד.

שלוש תגליות חדשות קידמו באופן משמעותי את ההבנה של מוליכות-על. כולם מערבים חומרים דו מימדיים – מכשירים העשויים משכבות שטוחות של אטומים. חומרים אלה מאפשרים לפיסיקאים לתמרן את תכונותיהם, ולהחליף אותם בין מוליכות, בידוד ומצבים אקזוטיים יותר באמצעות שדות חשמליים. זהו סוג של "אלכימיה מודרנית" שהאיצה את החיפוש אחר מוליכים חדשים.

גרפן, חומר פחמן דו מימדי, הפך למרכיב מרכזי במחקר עדכני. בשנת 2018, מדענים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס הוכיחו ששתי שכבות של גרפן הנערמות בזווית של 1.1 מעלות (מה שנקרא "זווית הקסם") יכולות להפוך למוליכות-על. המחקר התרחב מאז לחומרים אחרים כמו דיכאלקוגנידים מתכת מעבר ( TMD ), שם ניתן היה גם לגלות צורות ייחודיות של מוליכות-על.

בניסוי אחד, מדענים מאוניברסיטת קולומביה השתמשו ב-TMD שהיה נתון לסיבוב של 5 מעלות וצפו בהפחתה בהתנגדות החשמלית לכמעט אפס, מה שאישר שהחומר יכול להפוך למוליכים-על. הייחודיות של תגלית זו היא שהאינטראקציות של אלקטרונים בחומרים כאלה עוקבות אחר תרחיש חדש לחלוטין שלא נצפה בעבר.

במקרה אחר, חוקרים מאוניברסיטת קורנל גילו ש-TMD יכול להפוך למוליך-על מבלי להוסיף אלקטרונים, רק על ידי שינוי השדה החשמלי. סוג זה של מוליכות-על אינו מתאים לאף אחת מהתיאוריות הקיימות.

עם זאת, הגילוי החריג ביותר היה תופעה שנמצאה במכשירים מבוססי גרפן רב שכבתיים. בתנאים מסוימים, מוליכות העל בחומרים אלו גדלה בהשפעת שדה מגנטי, הסותר רעיונות מסורתיים. המחקר על אפקט זה נמשך, מכיוון שהוא יכול לפתוח תחום חדש לחלוטין בפיזיקה.

תגליות אלו לא רק מובילות ליצירת תיאוריות חדשות, אלא גם עוזרות להבין טוב יותר את טבעה של מוליכות-על. מדענים משתמשים בגישות חדשות כדי ללמוד במהירות וביעילות מגוון רחב של חומרים כדי לגלות עוד יותר הזדמנויות ליצירת מוליכים.

טכנולוגיות מודרניות של חומרים דו מימדיים מעניקות לנסיינים את היכולת לבדוק אלפי שילובים של מאפיינים בבת אחת בתוך מכשיר בודד. גישה זו יכולה להאיץ משמעותית את ההתקדמות בתחום זה. זה סולל את הדרך ליצירת טכנולוגיות עתידיות – ממערכות אנרגיה יעילות במיוחד ועד לכלי רכב חדשים לחלוטין.

"`



[newsletter_form]

אולי יעניין אותך

להשאיר תגובה

ברוכים הבאים לאתר חדשות, המוביל בתחום הסייבר ואבטחת המידע. כאן תמצאו עדכונים שוטפים, חוות דעת מומחים וכלים מעשיים להגנה על פרטיותכם בעולם הדיגיטלי, ובעיקר ברשת הבית. האתר מספק תוכן מבוקר למתחילים ולמתקדמים כאחד. הירשמו ,והישארו מעודכנים!

2024 SecurityNews.co.il ©️ כל הזכויות שמורות.

אתר זה משתמש בקובצי Cookie כדי לשפר את חווית הגלישה. אפשר לבטל את הסכמתך בכל עת. להסכים רוצה לדעת עוד

אנו רק רוצים לוודא שהינך מעל גיל 13. האתר לא מכיל תוכן הסתה, אלימות או פוליטיקה.
לצערינו אי אפשר לצפות בתוכן האתר מתחת לגיל 13.
אני מעל גיל 13 אני עדיין לא בגיל 13