מודל הבינה המלאכותית הסינית הסנסציונית Deepseek R1, הטוען להוביל בתחום ה- AI הגנרי, הדגים יכולות מרשימות בפתרון בעיות לוגיות מורכבות, תכנות ומתמטיקה. עם זאת, בדיקות הראו כי יחד עם יכולות מצטיינות, המודל נושא סיכוני בטיחות רציניים.
אנליסטים קלה התגלה כי ל- DeepSeek R1 יש פגיעות מוגברת לפריצה. בהשוואה ל- CHATGPT ואנלוגים אחרים, המודל הרבה יותר קל לפריצת הכלא – שיטה המאפשרת לך לעקוף מנגנוני מגן ולאלץ את AI לייצר תוכן אסור.
בעזרת טכניקות מיושנות אך עדיין יעילות, מומחי KELA הצליחו לאלץ את DeepSeek R1 ליצור תוכנה זדונית, לתת הוראות מפורטות להלבנת כסף ואפילו הרכבה של מל"טים קטלניים. בקשות עוקבות שיצרו בהצלחה הוראות ליצירת פצצות, חומרי נפץ ורעלים בלתי נלאים.
הוראות עקביות להרכבת המזל"ט-קמיקאדזה
באחת הבדיקות, מומחים ביקשו מהמודל ליצור קוד זדוני שנועד לגנוב נתוני משתמשים. Deepseek R1 לא רק יצר קוד כזה, אלא גם הציע שיטות להפצתו בקרב הקורבנות. יתר על כן, המודל אפילו המליץ על אתרי צל ספציפיים, כמו Genesis ו- Russianmarket, שם תוכלו למכור נתונים גנובים.
Deepseek R1 פועל על בסיס מודל DeepSeek-V3, המאומן באמצעות למידה חיזוק בקנה מידה גדול (RL). הודות לכך, הדגם מציג תוצאות מצטיינות בפלטפורמת Chatbot Arena, תוך עקיפה של הדגמים הפתוחים המובילים, כמו LLAMA 3.1-405B, כמו גם דגמים סגורים, כולל OpenAI O1 ו- Claude 3.5 SONNET. בבדיקות, DeepSeek R1 אפילו עלה אָנָלִיזָה ו אך כפי שגילינו לעיל, יכולות קוגניטיביות גבוהות אינן מלוותות במנגנוני אבטחה אמינים.
סיכון נוסף מייצג את מנגנון ההסבר על מהלך ההנמקה שנבנה ב- DeepSeek R1. בניגוד ל- CHATGPT4O, שמסתיר את ההיגיון של החלטותיו, AI הסיני מראה למשתמש את כל שלבי הניתוח. זה פותח גישה למקומות הפגיעים של המודל, ומאפשר להם לפתח התקפות יעילות יותר.
היבט מדאיג נוסף הוא היכולת של DeepSeek R1 להנפיק נתונים כוזבים ומסוכנים שעלולים להיות מסוכנים. באחד הבדיקות, המודל יצר טבלה עם נתונים אישיים כביכול של עובדי Openai, כולל כתובות בדיוניות, מספרי טלפון ומשכורות. למרות שהמידע התגלה כלא מדויק, תשובות כאלה מערערות את האמון במודל ומדגימות את חוסר יכולתו לסנן נתונים כוזבים.
AI הסיני מפר גם את עקרונות הסודיות המשמשים את החברות המערביות. מדיניות DeepSeek מאפשרת לנו להשתמש בבקשות ותשובות למשתמש כדי ללמד מודל ללא אפשרות לסירוב, והחוקים הסיניים מחייבים את החברות לשתף נתונים עם הרשויות.
מומחי קלה מדגישים כי ארגונים צריכים להעריך בזהירות את הסיכונים לפני הצגת טכנולוגיות כאלה. על מודלים של AI Generative לעבור בדיקות יסודיות לבטיחות לפני יישום תהליכי עבודה. אחרת, חברות מסתכנות לא רק בהפגנת דליפת נתונים, אלא גם תורמות באופן לא מרצון להתפשטות תוכן מזיק.
מדבריות יוטה הפכו זה מכבר למקום של שמועות על ביקורי חייזרים, אך בספטמבר 2023 הגיע אורח מחלל באמת לשם – כמוסה בגודל של צמיג מטען, נושאת עומס שלא יסולא בפז. בפנים נוצרו יותר מ -120 גרם של חומר בתולי במערכת השמש המוקדמת. חומר זה הורכב על ידי מכשיר NASA Osiris-Rex על פני השטח של האסטרואיד בנו ונמסר לכדור הארץ למחקר. מדענים מקווים כי דגימות שחורות פחם יסייעו לחשוף את סודות הופעת מערכת השמש, האדמה והחיים עצמם.
לאחר שחזר הקפסולה, החוקרים החלו מייד אָנָלִיזָה תוכן במעבדות מתמחות. התוצאות הראשונות שפורסמו ב- 29 בינואר 2025 במגזינים טֶבַע וכן אסטרונומיה טבעית אושר: אפילו בפינות הקרות והכהות של מערכת השמש המוקדמת היו תהליכים כימיים מורכבים שהולידו אבני בניין מרכזיות בחיים.
בנו וקודמו העתיק
לפני יותר מ -4.5 מיליארד שנה, מערכת השמש הייתה מרחב כאוטי מלא בעימותים של פרוטופלאנט. האסטרואיד בנו, למעשה, הוא שבר של גוף גדול יותר, שנהרס על ידי מכה עוצמתית. למרות קטקליזם זה, בנה שמר על החומר של אותה תקופה קדומה בצורה כמעט ללא שינוי.
המחקר שפורסם בטבע הראה כי בגוף השמימי ההורי היה פעם מספיק מים. חלק מהמים האלה התאדה, והשאיר אחריו מלח מלוח. במחקר אחר שפורסם באסטרונומיה של Nature, התברר כי מלח זה הכיל אלפי תצורות אורגניות, כולל 14 מתוך 20 חומצות אמינו שנמצאות באורגניזמים ארציים, כמו גם את כל בסיסי הנוקלאוטידים המרכיבים DNA ו- RNA. תגלית זו פירושה שמולקולות החיים הבסיסיות של החיים היו קיימות במערכת השמש שלנו כמעט מתחילת עצמם.
עולם מלוכלך, אך עלול להיות מיושב
המטאורוטולוג של מכון סמיתסוניאן טים מכה, אחד המחברים המובילים של המחקר בטבע, מציין כי המינרלים שנמצאו בדגימות של בנה הם שרידי מרבצי מים מאדים. עם זאת, בניגוד לכדור הארץ, העולם העתיק שהוליד את בנה לא היה מכוסה באוקיינוסים. ככל הנראה, הוא היה "רטוב, אך מלוכלך, עם שכבות מים זמניות בעובי של כמה מטרים.
ממצאים אלה מאשרים כי במערכת השמש המוקדמת היו תנאים חיוביים להופעת החיים. היו זמינים מרכיבים כימיים מרכזיים, כמו חימר, פוספטים ומלח, ויוצרים סביבה שעלולה להיות מתאימה.
עקבות של חיים מחוץ לכדור הארץ?
מדענים מתווכחים זה מכבר אם הבסיס הכימי של החיים "הובא" לכדור הארץ עם אסטרואידים או הוקם כאן באופן עצמאי. נתוני Osiris-Rex משפרים את ההשערה של המקור החוץ-אזרחי של מולקולות אורגניות. דניאל גלווין, מחבר המחקר באסטרונומיה של Nature, מציין כי תרכובות דומות נפגשו במטאוריטים שנפלו על האדמה, אך לדגימות של בן יש הבדל חשוב: הם לא היו נתונים לזיהום ולחימום בכניסה לאטמוספרה.
תגלית זו מגדילה את הסבירות שהחיים יכולים להתעורר לא רק על כדור הארץ, אלא גם באזורים אחרים ביקום. גלווין ועמיתיו בוחנים כעת מדגם גדול יותר מכמוסה במשקל של כ -6 גרם כדי לגלות אם סוכר, פפטידים או אפילו נוקליאוטידים קיימים שם, בדומה לאלה שהם חלק מ- DNA ו- RNA.
סוד העולמות הרחוקים
מעבדה ברחבי העולם ממשיכה לנתח דגימות עם בן בטכנולוגיות המודרניות ביותר. אחד מהם הוא המעבדה הקוסמוכימית באוניברסיטת גתה בפרנקפורט, היחידה מחוץ לארצות הברית, שקיבלה חלק מהמדגם למחקר באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים שקוף. לדברי המדען שרי סינדרלינג, שיטה זו מאפשרת לך לחקור עקבות של אינטראקציה בין מים עם הגזע בסולם ננו.
מחקרים כבר אפשרו לשחזר את גוף ההורים של בן. זה היה גדול יותר, צפוף יותר ונוצר באזורים הקרים של מערכת השמש – ככל הנראה במרחק של יופיטר או עוד יותר. זה מאושר על ידי היעדר תכלילים בטמפרטורה גבוהה (יחידות Chondrul וסידן-אלומיניום) האופייניות לגופות שנוצרו קרוב יותר לשמש. התוכן הגבוה של אמוניה מציין גם את מקורו של בן מהחלק החיצוני של מערכת השמש.
התגליות רק מתחילות
המשימה של אוסיריס-רקס הפכה למסע השני שהחזיר דגימות מאסטרואידים. הראשון היה Hayabusa2 היפני, שבשנת 2020 העביר 5.5 גרם חומר מהאסטרואיד ריוגו לכדור הארץ. הדגימות עם בן וריוגו היו דומות באופן מפתיע, מה שמעיד על כונטריטים הפחמן הרחבים הנרחבים בחלל. מטאוריטים אלה כמעט ולא מגיעים לכדור הארץ, מכיוון שהם שבירים מדי ונשרפים באטמוספירה, מה שהופך את המשימות לבחירה הישירה שלהם לחשוב באופן קריטי.
מדענים בטוחים כי ניתוח הדגימות של בן יימשך שנים רבות. כל תגלית חדשה מולידה יותר ויותר שאלות. כיצד להשוות את המלח העתיק עם אוקיינוסים מלוחים מודרניים של לוויינים, כמו אנצ'לד? האם יתכן שאי שם מחוץ לכדור הארץ כבר התרחש "בראשית שנייה" של החיים? התשובות לשאלות אלה יכולות לתת משלחות עתידיות לירח הקרח ולחפצים רחוקים אחרים של מערכת השמש.
כפי שמציין מקיי, המחקר של אנלוגים מודרניים פוטנציאליים של המלח העתיק בנו הוא העניין הגדול ביותר. "לא נכיר את האמת עד שנבקר את העולמות האלה בכלים שיכולים לבצע בדיקות חדשות", מסכם המדען.