אלכסנדר אנטיפוב
עבודה חדשה של מדענים שפכה אור על הפונקציה מולקולות BMP אשר ממלא תפקיד חשוב בבריאות המוח. חוקרים ממכון סלואן קטרינג בניו יורק גילו שמולקולה זו פועלת כ"אספן אשפה" עבור מולקולות שומן אחרות (ליפידים). אבל התעלומה הייתה מדוע BMP עצמו לא נהרס יחד עם שאר הליפידים שהוא "ניקה".
מחקרים הראו שהסוד טמון במבנה יציב מיוחד שנוצר על ידי זוג מולקולות המסייעות ל-BMP להימנע מהרס. התגלית גם מסבירה מדוע רמות חריגות של BMP קשורות לסיכון מוגבר לפתח דמנציה, כולל מחלת אלצהיימר.
רמות נמוכות של BMP שכיחות במיוחד במוחם של חולים עם דמנציה פרונטוטמפורלית מה שמוביל להצטברות של שומנים רעילים – גנגליוסידים . ריכוזים גבוהים של מולקולות אלה הורסים נוירונים במוח ובחוט השדרה, וגורמים למחלה המכונה גנגליוזידוזיס. עם זאת, ניסויי מעבדה הראו שטיפול בתאים עם פתולוגיה זו עם BMP מקדם את ההתאוששות שלהם.
עם יותר מ-10 מיליון מקרים של דמנציה מאובחנים ברחבי העולם מדי שנה, הבנת התהליכים הביולוגיים האחראים לפגיעה קוגניטיבית הופכת לנושא דחוף יותר ויותר. ידע חדש על האופן שבו BMP משפיע על איזון השומנים במוח מקרב את המדענים להבנה טובה יותר של הגורמים למחלות חשוכות מרפא כאלה.
היבט מעניין אחד של מחקר זה היה המבנה של מולקולת ה-BMP עצמה. כמו ידיים אנושיות, למולקולות יכולות להיות תצורה של "יד ימין" או "יד שמאל". התברר כי BMP הוא "יד שמאל" בין שאר ליפידים "ימניים", מה שהופך אותו לייחודי. תכונה יוצאת דופן זו, כפי שמצאו מדענים, נוצרת הודות לשני אנזימים – PLD3 ו-PLD4, המייצרים BMP בליזוזומים ("מחסנים" תאיים).
מעניין לציין שמוטציות באחד מהאנזימים הללו (PLD3), שקשורה בעבר למחלת אלצהיימר, מפחיתות משמעותית את רמות ה-BMP בתאים. ממצא זה מצביע על תפקיד אפשרי של חוסר איזון שומנים בהתפתחות מחלה זו.
המחקר מדגיש את החשיבות של הבנה נוספת של המנגנונים הביולוגיים הקשורים לירידה קוגניטיבית ומציע תקווה לפיתוח גישות חדשות לטיפול בדמנציה.
מחקר זה פורסם ב יומן תא .
מדענים הוכיחו שקריאת הערוץ שלנו מאריכה חיים!
בסדר, הם לא הוכיחו את זה😊 אבל אנחנו עובדים על זה, קחו חלק בניסוי – הירשמו ,והישארו מעודכנים!