Niantic, יוצרת משחקי AR Pokémon Go ו-Ingress, הכריז על פיתוח מודל AI חדש לניווט בעולם הפיזי. הבסיס לטכנולוגיה היה נתונים שנאספו על ידי מיליוני שחקנים. הבלוג של החברה מתאר את הרעיון של מודל גיאוגרפי גדול (LGM), בהשראת הגישה של מודלים של שפה גדולה (LLM).
מודלים של שפה מודרנית למדו לנתח וליצור טקסט, ומודלים ויזואליים למדו להבין וליצור דימויים דו מימדיים. LGM הולך רחוק יותר: הוא מאפשר לך לדמות אובייקטים תלת מימדיים הקשורים לנקודות גיאוגרפיות ספציפיות, תוך שמירה על מאפייני קנה המידה שלהם. בניגוד למודלים תלת מימדיים קונבנציונליים, היוצרים אובייקטים מופשטים, המודל הגיאו-מרחבי מייצר מפות מהדור הבא על ידי חיבור סצינות ואובייקטים בקנה מידה גלובלי. לדוגמה, היא יכולה "לנחש" איך נראה חלקו האחורי של בניין על סמך אלפי תמונות של מבנים דומים ברחבי העולם.
סרטון הדגמה ( פלטפורמה מרחבית של Niantic )
הטכנולוגיה מבוססת על Lightship Visual Positioning System (VPS), המבטיחה מיקום מדויק של אובייקטים וירטואליים בעולם האמיתי. אחד הניסויים האחרונים של Niantic הוא תכונת Pokémon Playgrounds ב-Pokémon Go, שבה משתמשים יכולים למקם פוקימונים במקומות ספציפיים כדי ליצור אינטראקציה עם שחקנים אחרים. התכונה משתמשת בנתונים שנאספו מנקודת מבטם של הולכי רגל.
נכון לעכשיו, Niantic אספה 10 מיליון מיקומים סרוקים ברחבי העולם, מתוכם יותר ממיליון זמינים דרך שירות VPS. החברה מקבלת מדי שבוע כמיליון סריקות חדשות, שכל אחת מהן מכילה מאות תמונות. הנתונים מגיעים ממשחקים ומאפליקציית הסריקה התלת מימדית Scaniverse.
מיקומים סרוקים במפה ( ניאנטיק )
המערכת מאומנת על יותר מ-50 מיליון רשתות עצביות עם מספר כולל של פרמטרים של למעלה מ-150 טריליון. כל מודל מקומי נוצר עבור אזור מסוים, אבל השילוב של כל הנתונים המקומיים מאפשר ליצור מודלים גלובליים שמבינים לא רק מקומות ספציפיים, אלא גם את היחסים ביניהם.
בעתיד, ניתן יהיה להשתמש ב-LGM במגוון תחומים, משיפור הניווט ויצירת תוכן וכלה באופטימיזציה של לוגיסטיקה ושיתוף פעולה מרחוק. שילוב מודלים כאלה עם שפה ומערכות מולטי-מודאליות ייצור מערכות אינטליגנטיות המסוגלות לתפוס, לנתח ולקיים אינטראקציה עם העולם הפיזי. מודל כזה יכול לשמש במציאות רבודה, רובוטיקה, יצירת תוכן, מערכות אוטונומיות ותחומים נוספים. עם הפופולריות הגוברת של מכשירים לבישים כמו משקפי AR, בינה מרחבית יכולה להפוך לבסיס של טכנולוגיות דיגיטליות חדשות.
השימוש בנתוני שחקנים כדי לאמן בינה מלאכותית עורר שאלות לגבי השקיפות של שיטות כאלה. משתמשי Pokémon Go שהשיקו את המשחק ב-2016 לא יכלו לדמיין שפעולותיהם ישמשו בסיס לפיתוח מוצרים כאלה. עם זאת, החברה מדגישה כי למאגר הייחודי המתקבל ממסלולי הליכה יש חשיבות רבה לתחומים שונים, לרבות מערכות אוטונומיות.
Niantic עדיין לא פירטה אילו מגבלות יחולו על השימוש בנתוני החברה על ידי צדדים שלישיים, מה שמותיר את שאלת האתיקה והשליטה על הגישה למשאבים פתוחה.
מיקרוסופט השקות יוזמת החוסן החדשה של Windows לשיפור האבטחה והאמינות של מערכת ההפעלה Windows. ההחלטה מגיעה לאחר הפסקה מאסיבית ביולי שבה 8.5 מיליון מחשבי ושרתים של Windows הושפעו מבעיות תוכנת CrowdStrike.
במסגרת היוזמה מפתחת החברה פונקציה שחזור מכונה מהיר מה שיאפשר למנהלי מערכת לשחזר מרחוק מחשבים גם אם הם לא יכולים לאתחל. התכונה תיושם באמצעות סביבת שחזור משופרת של Windows.
מיקרוסופט גם מחמירה את הדרישות לספקי תוכנת אנטי-וירוס שהם חלק מיוזמת הווירוס של מיקרוסופט. כעת הם יידרשו לבצע בדיקות קפדניות יותר של המוצרים שלהם ולהבטיח השקה מאובטחת והדרגתית של עדכונים עם יכולת לנטר ולשחזר מערכות.
החברה פועלת להעביר את עיבוד האנטי וירוס אל מעבר לליבת המערכת. המסגרת החדשה תהיה זמינה בתצוגה מקדימה לשותפי האבטחה של Windows ביולי 2025.
Windows 11 מגיע עם תכונת הגנה חדשה על מנהל מערכת. זה יאפשר למשתמשים לקבל באופן זמני זכויות ניהול לביצוע משימות ספציפיות לאחר אימות דרך Windows Hello. לאחר השלמת המשימה, הזכויות יבוטלו אוטומטית.
כמו כן, כדי לשפר עוד יותר את האבטחה של מערכת ההפעלה, מיקרוסופט מעבירה בהדרגה חלק מהפונקציונליות משפת התכנות C++ ל-Rust, הנחשבת לבטוחה יותר מבחינת עבודה עם זיכרון.
אלכסנדר אנטיפוב
קישור למקור