10:32 / 23 באוקטובר 2024
צוות בינלאומי של חוקרים, כולל מומחים מסין והאוניברסיטה הטכנית של וינה, פיתח הדמיות ממוחשבות המאפשרות לצפות בתהליכים מהירים במיוחד בעולם החלקיקים היסודיים.
בעבר, מדענים האמינו שאירועים קוונטיים רבים היו מיידיים: אלקטרון מסתובב סביב גרעין האטום, וברגע הבא הוא נדפק על ידי הבזק אור. או שני חלקיקים מתנגשים ומסתבכים מיידית קוונטית. עכשיו פיזיקאים יכול להתחקות אחר כיצד תהליכים אלו מתפתחים לאורך זמן.
פרופסור יואכים בורגדורפר מהמכון לפיזיקה תיאורטית באוניברסיטה הטכנית של וינה מסביר: כאשר חלקיקים מסתבכים קוונטיים, לא ניתן לתאר אותם בנפרד. אפילו לדעת את המצב של כל המערכת של שני חלקיקים, אי אפשר להגיע למסקנה ודאית לגבי מצבו של כל אחד מהם.
לדבריו, לחלקיקים הסתבכו אין תכונות אינדיבידואליות – רק נפוצות. מנקודת מבט מתמטית, הם קשורים קשר בל יינתק, גם אם הם נמצאים במקומות שונים לחלוטין.
במהלך הניסוי, אטומים הוקרנו בפולסי לייזר חזקים במיוחד בתדר גבוה. בהשפעתם, אלקטרון אחד עזב את האטום. עם עוצמת קרינה מספקת, גם האלקטרון השני הושפע: הוא עבר לרמת אנרגיה גבוהה יותר והחל להסתובב סביב הגרעין במסלול אחר.
החוקרים גילו קשר מפתיע: רגע ה"לידה" של האלקטרון שנמלט – כלומר הזמן שבו עזב את האטום – הסתבך קוונטי עם מצב האלקטרון הנותר.
פרופסור בורגדורפר מציין עובדה פרדוקסלית: האלקטרון עצמו "לא יודע" מתי בדיוק הוא עזב את האטום. הוא נמצא בסופרפוזיציה קוונטית של מצבים שונים – כאילו זה קרה גם קודם וגם מאוחר יותר.
המסקנה העיקרית: אם האלקטרון הנותר נמצא במצב של אנרגיה גבוהה, סביר להניח שהאלקטרון החופשי יצא ראשון מהאטום. אם האנרגיה של האלקטרון הנותר נמוכה, אז "לידתו" של אלקטרון חופשי התרחשה מאוחר יותר – בממוצע לאחר 232 אטושניות.
לצורך התייחסות, אטושניה היא מיליארדית מיליארדית השנייה. למרות פרק זמן כה זניח, ניתן לא רק לחשב את ההבדלים הללו, אלא גם למדוד אותם בניסוי.
פרופסור איווה ברזינובה, מחברת שותפה למחקר, מסבירה: האלקטרון לא סתם קופץ מהאטום. זה נראה כמו גל שנראה "מתיז" מאטום, והתהליך הזה לוקח זמן מסוים. בשלב זה מתרחשת הסתבכות, אשר מאוחר יותר ניתן למדוד במדויק על ידי התבוננות בשני האלקטרונים.
תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת Physical Review Letters. כעת מדענים מנהלים שיחות עם קבוצות מחקר אחרות שרוצות לאשר באופן ניסיוני את קיומה של תופעה זו.
טסלה שוב משכה תשומת לב על ידי הדגמת רובוטים דמויי אופטימוס שלה, שלדבריה מסוגלים לפעול אוטונומית. עם זאת, מאחורי התצוגה המרהיבה הייתה מערכה מוכרת שהזכירה תכניות טכנולוגיה ישנות מהמלחמה הקרה.
על הבמה באולפני האחים וורנר רובוטים נעו, רקדו, שיחקו ומזגו משקאות, ויצרו רושם של עצמאות מוחלטת. מאוחר יותר התברר שמאחורי הקלעים יש מפעילים השולטים בכל שלב של המכונות הללו, ויוצרים אשליה של אוטונומיה. טכנולוגיית שלט רחוק זו הייתה בשימוש מאז שנות ה-40, כולל תכניות של וולט דיסני, אך טסלה אינה חושפת עובדה זו, מה שמגביר את השפעת ההפגנה ויוצרת אשליה של חידוש.
מניפולציות כאלה מזכירות את המפורסמות התערוכה הלאומית האמריקאית במוסקבה ב-1959 – הנציגות הרשמית הראשונה של ארצות הברית בברית המועצות. התערוכה האמריקאית ביקשה אז להרשים את אזרחי ברית המועצות על ידי הצגת היתרונות של אורח החיים האמריקאי, מפפסי במחיר סביר ומתוק ועד קאדילק מפוארת. עיקר הדגש הושם על הישגים מתקדמים בתחום המדע והטכנולוגיה, בחיי היום-יום ובעיצוב, שכאמור יכולים להקל על חייו של אדם מן השורה.
אחת התערוכות המרכזיות הייתה "מטבח הנס" מטבח נס מ-RCA-Whirlpool, שהפך לסמל לעתיד אידיאלי שבו מטלות הבית נפתרות בלחיצת כפתור פשוטה. המטבח הזה כלל שואב אבק אוטומטי שיכול לנקות ולהבריק רצפות, מכשיר בישול מיידי שאפה עוגה בשלוש דקות ועגלת הגשה אוטומטית שהגישה, שטפה וייבשה כלים באופן עצמאי. כל זה נשלט באמצעות שלט רחוק, שהוחזק בידיה של אן אנדרסון השברירית, שהוסתרה מאחורי הקלעים.
"מטבח הפלא" הזה ייצג פחות הישג אמיתי ויותר דימוי אידיאלי של עתיד טכנולוגי שמשך את תשומת הלב של הציבור והוכיח את עליונות אורח החיים האמריקאי. המטבח לא היה טכנולוגיה מוכנה, אלא אשליה של עתיד – חלום של קידמה, שעם זאת לא היה זמין במציאות. מצגת "מטבח הנס" ביקשה לעורר השראה באזרחי ברית המועצות על ידי הדגמה שהמדע והטכנולוגיה של העתיד יכולים לשנות את החיים באופן קיצוני, ולחזק את תדמיתה של ארצות הברית כמובילה בקידמה טכנולוגית.
המצגת של טסלה, כמו תערוכת "מטבח הנס", לא הציגה חידושים מוכנים, אלא אשליה מיומנת. אשליית האוטונומיה שעליה הכריז מאסק התבררה כהפקה שתוכננה בקפידה. הצגת הרובוטים ה"אוטונומיים" הללו נועדה למשוך את תשומת הלב של הציבור והמשקיעים, אך היא מסתירה את מצב העניינים האמיתי, מכיוון שיצירת רובוטים אנושיים אוטונומיים באמת נותרה מטרה רחוקה.
מערכות אוטונומיות לחלוטין דורשות התקדמות משמעותית בלמידת מכונה, עיבוד חושי ואספקת חשמל. לעת עתה, טסלה נשארת בשלב של מושגים ניסיוניים, המודגמים כפתרון מלא. לא ברור אם רובוטים של Optimus באמת יכולים להפוך למכונות החדשניות שמבטיח מאסק, או שהם יישארו רק חלק מהצגה מרשימה הבנויה על אשליות.
המדענים הוכיחו שקריאת הערוץ שלנו מאריכה חיים!
בסדר, הם לא הוכיחו עדיין 😊 אבל אנחנו עובדים על זה, קחו חלק בניסוי – הירשמו ,והישארו מעודכנים!