האוטומטי הגדול בעולם מערכת מטרו – פרויקט גרנדיוזי שעכשיו בהחלט יהפוך לסימן ההיכר של ריאד המודרנית. המטרו החדש, שאורכו הכולל הוא 176 ק"מ, החל לעבוד ב-1 בדצמבר עם פתיחת שלושה קווים. כבר בינואר יתווסף אליהם עוד אחד, וזמן קצר לאחר מכן השניים הנותרים יתחילו לעבוד. המערכת מחברת בין אזורי מפתח בעיר, מרכזי עסקים ואטרקציות תרבותיות.
למטרו 85 תחנות, מתוכן תחנת המלך עבדאללה הפיננסי (KAFD), שתוכננה על ידי הסטודיו האדריכלי המפורסם בעולם זאהה חדיד אדריכלים, ראויה לתשומת לב מיוחדת. הבניין מושך תשומת לב עם מבנה הסריג המעוגל שלו, המפחית את השפעת השמש הקופחת, והניווט המתחשב בתוך המתחם הופך את התנועה לנוחה ככל האפשר.
עם השקת כל הקווים תגיע קיבולת המטרו ל-3.6 מיליון נוסעים ביום. על פי התוכנית, הפרויקט יסייע בהפחתת הפקקים בריאד ובהפחתת פליטת הפחמן הדו-חמצני ב-12.5 מיליון טון בשנה. זהו צעד חשוב בתוכנית הלאומית של סעודיה לפיתוח תשתיות ולמלחמה בשינויי האקלים.
הסעת נוסעים מסופקת על ידי 116 רכבות חשמליות מודרניות אלסטום מטרופוליס ו-Innovia Metro. הם אוטומטיים ואינם דורשים השתתפות של נהג. הקרונות מחולקים לשלוש מחלקות: ראשונה, משפחתית ולנוסעים בודדים. כל רכבת מצוידת במושבים ארגונומיים, מיזוג אוויר, תאורת לד ומערכת מידע מודרנית לנוסעים.
כמו כן קיימת מערכת אבטחה מתוחכמת: פתיחה אוטומטית של דלתות הרכבת, מחסומי רציף למניעת גישה על הפסים וטכנולוגיית איתות לשליטה במהירות הנסיעה.
בנוסף למגה-פרויקטים של Neom שמטרתם להפוך את ערב הסעודית למרכז תיירות וטכנולוגיה של העתיד, המדינה מתכננת לחזק את תדמיתה על הבמה העולמית. אחת המטרות העיקריות שלהם כעת היא לארח את גביע העולם ב-2034, שימשוך מיליוני תיירים.
לאחרונה דִוּוּחַ ועדת המשנה של הקונגרס האמריקני בנושא מגיפת הקורונה הביאה תשומת לב מחודשת לדיון על מקורותיו של COVID-19. מסמך שפורסם על ידי השדולה הרפובליקנית טוען כי נגיף הקורונה "כנראה" מקורו בדליפת מעבדה בווהאן, סין. הדו"ח מדבר גם על מימון למחקר רווח בתפקוד במכון ווהאן לווירולוגיה מהמכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב.
עם זאת, מומחים מציינים כי הנתונים המוצגים אינם מכילים עדויות חדשות שלא נדונו בעבר בקהילה המדעית. רבים מהטיעונים שהועלו בדוח היו נושא לניתוח עוד בשנים 2020-2021. ביניהם יש ביקורת על המאמר הראשון בנושא ב-Nature Medicine, שטען למקורו הטבעי של הנגיף, והאשמות נגד המחברים במניפולציה של עובדות. עם זאת, מקובל במדע לשנות השערות לאור נתונים חדשים, אשר ועדת המשנה אינה לוקחת בחשבון.
מחקר מודרני, להיפך, מחזק את גרסת המקור הטבעי של הנגיף. בפרט, בשנת 2024 פורסמה עבודה בכתב העת Cell המראה כי השוק בווהאן הפך למוקד המקרים הראשונים של זיהום. ניתוח גנטי של דגימות מדוכני שוק הראה כי הריכוזים הגבוהים ביותר של הנגיף היו באזורים שבהם הוחזקו בעלי חיים כמו כלבי דביבון, הידועים כנושאים נגיף קורונה. מחקרים אחרים מאשרים שההדבקה החלה דרך אינטראקציה מתמדת בין אנשים ומקור ההדבקה, דבר העולה בקנה אחד עם תרחיש העברת הנגיף מבעלי חיים.
הדו"ח דן גם בהשערת המקור המלאכותי של SARS-CoV-2 הקשורה לנוכחות של מה שמכונה "החדרת פורין". עם זאת, מדענים הדגישו שוב ושוב שמוטציות כאלה מתרחשות באופן טבעי בנגיפים, ומבנה ההחדרה ב-SARS-CoV-2 אינו תואם לניסויי מעבדה ידועים. בנוסף, ל-SARS-CoV-2 אין מספיק דמיון לנגיפים מוכרים שמהם ניתן היה לסנתז אותו, והדגימות הדומות ביותר נמצאו בעטלפים לאחר תחילת המגיפה.
בנוסף למקורות הנגיף, הדו"ח מתייחס ליעילותם של אמצעים למאבק במגיפה. המחברים מצהירים כי סגרות ומשטרי מסכות היו מזיקים, בעוד שחיסונים שהושקו במסגרת תוכנית מבצע מהירות עיוות נחשבו מוצלחים. עם זאת, ממצאים אלה סותרים מחקרים רבים המראים כי השימוש במסכות מפחית את העברת הנגיף, ואמצעים מגבילים סייעו להימנע מהכרעת מערכות הבריאות בשלבים המוקדמים של המגיפה.
לפיכך, למרות משמעות המדיניות של הדו"ח, הוא אינו מכיל נתונים מדעיים חדשים. הדיונים על מקורות הנגיף נמשכים, אך מסקנות סופיות יכולות להתבסס רק על ראיות מדעיות שנבדקו עמיתים.