LanzaTech, הידועה בפיתוח טכנולוגיות לעיבוד פסולת תעשייתית לדלקים וכימיקלים, החלה להתרחב לשוק המזון. חֶברָה
מְרוּכָּז
על יצירת מקורות חלבון חלופיים באמצעות מיקרואורגניזמים. האסטרטגיה צוברת אחיזה על רקע המאמצים להפחית את השפעת האקלים של מערכת המזון.
כיום, ייצור המזון אחראי ל-25-35% מפליטת גזי חממה אנתרופוגניים, וחלק ניכר מכך מגיע מגידול בעלי חיים. פיתוח מקורות מזון חלופיים יכול לסייע בהפחתת הנזק הסביבתי תוך התייחסות לביטחון תזונתי מול שינויי האקלים, הפוגעים בחקלאות המסורתית.
LanzaTech משתמשת במיקרואורגניזמים לייצור אתנול על ידי עיבוד גזים תעשייתיים כגון פחמן דו חמצני, פחמן דו חמצני ומימן. בתהליך העיבוד נוצר תוצר לוואי – מסה עודפת של חיידקים. אבקת החיידקים המיובשת עשירה בחלבון כבר משמשת בסין להאכלת דגים, עופות וחזירים.
החברה מפתחת גישה חדשה באמצעות החיידק *Cupriavidus necator* המצוי באדמה ובמים. מיקרואורגניזמים אלו הם "מכונות חלבון" – האבקה המיובשת המתקבלת מהן מורכבת מיותר מ-85% חלבון. ניתן להוסיף מוצר זה גם למזון לבעלי חיים וגם למזון לבני אדם.
LanzaTech מפתחת כעת אבות טיפוס למוצר עם חברת טכנולוגיית המזון Mattson. לדוגמה, לחם נאפה באמצעות אבקת חלבון. עם זאת, החברה ממתינה לאישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לייצור מסחרי.
ייצור בקנה מידה גדול של מוצרי חלבון המבוססים על חיידקים עדיין בשלב הפיתוח. באילינוי פועל מפעל פיילוט המייצר כקילוגרם מוצר ליום. עד שנת 2026 מתוכנן להשיק מפעל שייצר חצי טון אבקת חלבון ביום, שתספיק לענות על הצרכים של כ-10 אלף איש. מתקן מסחרי מן המניין יוכל לייצר כ-45 אלף טון מוצרים בשנה.
לשימוש בחיידקים לייצור מזון יש פוטנציאל להפחית את השימוש בקרקע ובמים ולהפחית את פליטת גזי חממה, במיוחד בהשוואה למוצרים עתירי משאבים כמו בשר בקר. טכנולוגיות מבוססות מיקרובים עשויות להיות צעד חשוב ביצירת מערכת מזון בת קיימא.