ועדת החקירה של רוסיה השלימה חקירה של תיק פלילי נגד מהנדס תוכנה שהואשם בסחיטה של 27 מיליון רובל מחברת אינטרנט גדולה. הנאשם, באמצעות וירוס הצפנה, הצפין את מאגרי הלקוחות של הארגון ודרש כופר במטבע קריפטוגרפי כדי לפתוח אותם.
לפי ועדת החקירה, הפשע בוצע במאי 2023 לאחר שהחשוד פוטר מהחברה בה כיהן בתפקיד המהנדס המוביל. באמצעות תוכנה זדונית השיג התוקף גישה לרשת הארגונית, הצפין נתונים ודרש סכום כסף גדול בתמורה לסיסמה.
במהלך החקירה בוצעה עבודה משותפת של עובדי ועדת החקירה, ה-FSB ומשרד הפנים. כתוצאה מהמעצר, הוחרמו מהנאשמים אחסון רשת, כוננים קשיחים, כרטיסי בנק וציוד טכני אחר ששימשו בפעילות פלילית.
החקירה אספה מספיק ראיות כדי לשלוח את התיק לבית המשפט גגארינסקי במוסקבה. הנאשם מואשם בפשעים לפי מספר סעיפים בחוק הפלילי של רוסיה, כולל גישה בלתי חוקית למידע מחשב, יצירה ושימוש בתוכנות זדוניות וסחיטה.
לא נמסרים שם הנאשם ושמה של החברה שסבלה ממעשי המתכנת.
בימים האחרונים, חדשות על המחשב הקוונטי של גוגל בשם ווילו ואיום אפשרי על ביטקוין משכו תשומת לב תקשורתית. למרות הכותרות המדאיגות, הערות רבות הן שטחיות, מבלי להתעמק בשינויים האמיתיים שטכנולוגיה קוונטית יכולה להביא לקריפטוגרפיה. יחד עם זאת, לעיתים קרובות מזלזלים בהתנגדות של ביטקוין לאתגרים כאלה.
מחשבי קוונטים ידרשו שינויים בפרוטוקול הביטקוין בשנים הקרובות, אותם ניתן להשוות לעדכוני Y2K. זה יהיה תהליך קשה, אך לא קריטי עבור מטבעות קריפטוגרפיים. עם זאת, האיום נוגע לא רק לביטקוין: טכנולוגיות קוונטיות יכולות להשפיע על כל מערכת ההצפנה המודרנית, כולל רשתות פיננסיות, מסחריות וממשלתיות.
ווילו מסוגלת כיום לעבד נתונים עם 105 קיוביטים, וזה הישג משמעותי. עם זאת, כדי לפרוץ לביטקוין, תזדקק למחשב קוונטי בקיבולת של 200 עד 400 מיליון קיוביטים. קפיצה כזו, לפי חישובים, היא בלתי אפשרית בעשורים הקרובים. למרות זאת, מפתחי ביטקוין כבר דנים בשינויי פרוטוקול עתידיים כדי להתמודד עם האיום.
טכנולוגיות קוונטיות מאיימות לא רק על הביטקוין, אלא על כל התשתית של העולם הדיגיטלי. ההצפנה מגינה על מערכות בנקאיות, פלטפורמות מסחר אלקטרוני, נתונים רפואיים, ביטחון לאומי ואפילו מכשירי בית חכם. ללא הצפנה, הטכנולוגיות שאנו רגילים אליהן יהפכו לפגיעות.
היום כבר קיים המושג "לאסוף עכשיו, לפענח אחר כך". היא מציעה שתוקפים מאחסנים נתונים מוצפנים כדי שיוכלו להשתמש במחשבים קוונטיים כדי לפצח אותם בעתיד.
מחשבים קוונטיים לא יהרסו את ההצפנה, אלא יובילו למעבר לשיטות חדשות. הצפנה פוסט-קוונטית (PQC) מפתחת אלגוריתמים עמידים בפני התקפות של מכונות קוונטיות. בהתבסס על עקרונות מתמטיים אחרים, שיטות כאלה כבר עוברות סטנדרטיזציה, כולל על ידי יוזמות NIST.
המעבר ל-PQC ייקח זמן ומאמץ גדול, אבל הוא חיוני לביטחון העתיד של העולם הדיגיטלי. המועד האחרון עבור מערכות ממשלת ארה"ב לעבור לקריפטוגרפיה עמידה לקוונטים נקבע ל-2035.
הכנסת טכנולוגיות קוונטיות תהווה נקודת מפנה עבור האנושות. הפרוטוקולים יעודכנו, הביטקוין יסתגל, וטכנולוגיות יפתחו אופקים חדשים – מרפואה ועד מדעי החומרים. המעבר המתקרב הוא מאתגר, אבל הוא גם צעד מרגש אל העתיד.