עידן הטכנולוגיה ממשיך לשנות את התהליך החינוכי בבתי הספר, ולעמת את המורים עם אתגרים חדשים. בעוד שבעבר נאסר על תלמידים להשתמש במחשבונים ובאנציקלופדיות בתקליטורים, כיום הם חוקרים באופן פעיל כלים של בינה מלאכותית כמו ChatGPT. אחוז בני הנוער המשתמשים ב-ChatGPT כדי להשלים מטלות בית ספר גדל מ-13% ל-26% בשנה, על פי מחקר חדש ממרכז המחקר Pew.
צעירים להוטים להקל על שגרת בית הספר שלהם, אבל נתוני Pew מראים שהגישה לשימוש בבינה מלאכותית היא די סלקטיבית. לדוגמה, 54% מבני הנוער מוצאים שזה מקובל להשתמש ב-ChatGPT כדי ללמוד נושאים חדשים. אבל נתון זה יורד בחדות בכל הנוגע לפתרון בעיות מתמטיקה (29%) או כתיבת מאמרים (18%).
ChatGPT הוא רחוק מלהיות הכלי היחיד הזמין לסטודנטים. מחקר של המועצה לחינוך דיגיטלי שפורסם באוגוסט קובע כי הרמה העולמית של אימוץ בינה מלאכותית בקרב סטודנטים היא עד 86%. בנוסף ל-ChatGPT, פלטפורמות כמו ג'מיני, קלוד ו-Microsoft Copilot הופכות פופולריות בקרב בני נוער.
חלק מבתי ספר כבר מתנסים בשילוב AI בהוראה. לדוגמה, אוניברסיטת אריזונה סטייט (ASU) משתפת פעולה עם OpenAI, ו-David Game College הממוקם בלונדון השיקה קורס הנלמד בחלקו על ידי AI כחלק מתוכנית Sabrewing שלה.
עם זאת, השימוש הנרחב בבינה מלאכותית מעורר חששות. מדענים חוששים שסטודנטים עשויים להיות תלויים יתר על המידה בטכנולוגיה, מה שיפריע להתפתחות החשיבה הביקורתית. מצד שני, בינה מלאכותית יכולה להיות כלי רב עוצמה להתאמה אישית של חווית הלמידה אם משתמשים בה בחוכמה. כמעט בלתי אפשרי להגביל לחלוטין את השימוש בבינה מלאכותית בבתי ספר, אבל פיתוח גישה מאוזנת יכול להיות פתרון יעיל.
TikTok, שהפכה תוך שנים ספורות לתופעה תרבותית ששינתה תעשיות רבות, כולל מוזיקה, אופנה, אוכל ואפילו חינוך, נחסמה רשמית בארצות הברית. החלטת בית המשפט העליון על אישור האיסור על האפליקציה עוררה סערת רגשות, החל מאכזבה ועד למחאות, בעיקר בקרב צעירים שהשתמשו בפלטפורמה לא רק למטרות בידור אלא גם כדי להביע את רעיונותיהם ולהשתתף במטרות חברתיות.
ההשקה של TikTok בארה"ב בשנת 2018 עלתה בקנה אחד עם העלייה בפופולריות של אפליקציות וידאו קצרות. עד 2020, בשיאה של מגיפת ה-COVID-19, היו ל-TikTok יותר מ-100 מיליון משתמשים במדינה, שהפכו למקום לביטוי עצמי ולמקור השראה עבור רבים. הפלטפורמה, הודות לאלגוריתם שמתאים בצורה מושלמת להעדפות המשתמש, כבשה במהירות את לב הקהל על ידי הצעת תוכן "חי" ו"לא מעודן".
הפופולריות של TikTok הובילה מתחרים כמו Meta, Snapchat ו-YouTube להציג את המקבילות שלהם – Reels, Spotlight ו-Shorts, בהתאמה. עם זאת, TikTok שמרה על המנהיגות שלה הודות למערכת האקולוגית הייחודית שלה, שהייתה לה השפעה בתחומים רבים. לדוגמה, טרנדים שמקורם ב-TikTok שינו את השוק יותר מפעם אחת: עדכוני ארון בגדים בהשראת קוטג'קור ו"סבתא חוף", BookTok הגדילה את מכירות הספרים, ומתכונים כמו פטה הפכו ללהיטים אמיתיים.
הפלטפורמה הייתה גם מקום בו יכלו המשתמשים להראות את התכונות האנושיות הטובות ביותר שלהם: באמצעותה נאספו מיליוני דולרים כדי לעזור לנזקקים, לתמוך במורים ובקורבנות של אסונות טבע. עם זאת, TikTok גם התמודדה עם ביקורת על הפצת מידע מוטעה, טרנדים רעילים ותכונות ממכרות. זה, יחד עם דאגות לגבי ביטחון לאומי ופרטיות נתונים, הובילו לשנים של לחץ מצד מחוקקים.
לאחר ש-TikTok נאסר בארה"ב, משתמשים רבים נהרו לפלטפורמות חדשות, כולל האפליקציה הסינית RedNote (Xiaohongshu). עם זאת, מומחים מזהירים כי RedNote עשויה להיות מסוכנת אף יותר מבחינת פרטיות על ידי איסוף נתונים, כולל מיקום גיאוגרפי, וצנזורה של משתמשים.
על רקע זה, ארגוני נוער כמו Design It For Us דוגלים בחוקים פדרליים להסדרת איסוף נתונים, כמו גם הגבלות על "עיצוב זדוני" שהופך אפליקציות לממכרות מדי. עם זאת, למרות שרוב האזרחים תומכים בצעדים כאלה, הקונגרס לא הצליח עד כה להעביר חקיקה.
מדינות כמו מרילנד מתחילות ליישם את כללי הפרטיות שלהן, שיכולים להפוך למודל עבור שאר המדינה. עם זאת, נותרו בעיות: איסור על TikTok לבדו אינו מספיק כדי לטפל באיומים על האבטחה הדיגיטלית, והאסטרטגיה הלאומית בתחום זה עדיין נראית לא ברורה.
אולי TikTok יחזור. הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הודיע על כוונתו לשמר את המצע, והציע עיכוב של 90 יום לאיסור. ומנכ"ל TikTok, Shaw Zee Chu, הביע ביטחון בכך שהחברה תעשה כל מאמץ להמשיך לשמח את המשתמשים ולעורר אותם להישגים חדשים.
ההחלטה לאסור את TikTok מעוררת שאלות רציניות לגבי האופן שבו מדינה שנחשבה פעם למבצר של חופש הביטוי יורדת במהירות לצנזורה. חסימת רשת חברתית פופולרית ללא עילות משפטיות ברורות וללא פיתוח חקיקה מקיפה נראית כמו פגיעה בעקרונות הדמוקרטיים. במקום להגן על זכויות האזרחים, הממשלה נוקטת באיסורים ממניעים פוליטיים, ומשאירה את חששות הפרטיות והאבטחה הבסיסיים לא פתורים. פיתוח זה מאיים על עצם הרעיון של מרחב דיגיטלי חופשי ופתוח.