חוקרים מאוניברסיטת קורנל יצרו קסדת VR ראשונה עבור עכברי מעבדה. MouseGoggles מאפשרת לך לראות כיצד מוחם של מכרסמים מתנהג בזמן שהם חוקרים מרחבים וירטואליים.
להרכבת המכשיר לקחו יוצרי הפרויקט רכיבים מוכנים – מסכים משעונים חכמים ועדשות מיוחדות. "פעלנו כמו האקרים – לקחנו חלקים שנועדו לדבר אחד והשתמשנו בהם בהקשר אחר לגמרי", אומר אחד המנהיגים, הפוסט-דוקטורט מתיו איזקסון.
המחברים לקחו בחשבון את כל התכונות המבניות של גוף העכבר. במהלך הניסויים, המכרסם רץ לאורך מסלול בצורת כדור, וראשו מקובע ומרכיבים קסדה עם הידוק מיוחד. למרות שהמכשיר גדול בהרבה מראש עכבר, הוא אינו מפריע לבעל החיים ואינו גורם לאי נוחות.
לפני עשר שנים, מדענים כבר ניסו ליצור מציאות מדומה לעכברי ניסויים באמצעות מקרנים. עם זאת, האור הבהיר והרעש מהמסכים הפריעו לטוהר הניסויים, והיה צריך לנטוש את הרעיון הזה.
בוצעה סדרה של בדיקות לבדיקת הטכנולוגיה החדשה. באחד מהם הראו לעכברים כתם כהה הולך וגדל – כאילו טורף מתקרב אליהם. אם בעבר המכרסמים לא הגיבו בשום צורה לתחזיות, כעת כמעט כל נבדקי הניסוי נבהלו וניסו להימלט מה"אויב".
תשומת לב מיוחדת ניתנה לשני אזורים חשובים במוח החיות. תצפיות על קליפת המוח החזותית הראשונית אישרו שהתמונות בקסדה ברורות ומנוגדות. ונתונים מההיפוקמפוס הראו שמכרסמים מצליחים לבנות בראשם מפות של הסביבה הוירטואלית.
הודות לטכנולוגיה חדשה, ניתן ללמוד לעומק כיצד פועלות הרשתות העצביות האחראיות להתמצאות בחלל. זה חשוב במיוחד למחקר על מחלת אלצהיימר ומחלות מוח אחרות.
היוצרים של MouseGoggles לא מתכוונים לעצור שם. התוכניות שלהם הן לפתח גרסה קלת משקל של הקסדה לחולדות. בנוסף, הצוות רוצה להוסיף ריחות וטעמים למציאות המדומה.
פרופסור להנדסה ביו-רפואית כריס שאפר רואה סיכויים גדולים בפיתוח הפרויקט. לדבריו, מציאות מדומה לכל חמשת החושים תעזור להבין את מנגנוני ההתנהגות המורכבים של מכרסמים: כיצד הם תופסים אותות מבחוץ, כיצד הם מקשרים אותם לצרכיהם – למשל רעב או עייפות – וכיצד הם מקבלים החלטות. על סמך זה.